15 May 2024 / Milhan Charles geselecteerd voor U20 Frankrijk

Vrouwen U18 naar halve finale van de beker

Zaterdag stond de kwartfinale van de VU18 beker op het programma. In de competitie hebben de teams elkaar al ontmoet op 7 oktober met een resultaat van 82-51 in het voordeel van BAL, maar dit wil niets zeggen: in de beker is de intensiteit en de teamsamenstelling vaak anders.

Het BAL-team is op volle sterkte, met als starters Nowa Offringa, Eva Donkers, Maaike van Veen, Marijn Overmars en Esra Hurkmans.

Q1: De teams lopen gelijk op en Landstede maakt goed gebruikt van hun lengte-overwicht. BAL heeft moeite om te scoren tegen de zone. Een mooie inside pas van Eva op een goed inlopende Maaike opent de score. Drives inside worden afgeblokt, en schoten vallen moeizaam, terwijl Landstede wel redelijk eenvoudige scores maakt. Maaike maakt met een mooie 3-punter 5-4; maar door een snelle transitie scoort Landstede uit de break. Een drietje van Nowa wordt gevolgd door een drietje van Landstede: 8-9. BAL krijgt de smaak te pakken: met scores van de ingebrachte Aiyana loopt de stand op naar 13-9. Goed reboundwerk van Marijn en Eva wordt afgewisseld met slordige passes en balverlies en dat leidt weer naar een 15-15 stand. Na goed passwerk door Phileine en Eva brengt Maaike met een 3-punter de stand naar 18-13, en het eerste kwart eindigt met 19-15.

Q2 begint meteen goed met een steal van Esra, helaas wordt de lay-up geblokt door de lange verdediging van Landstede. Sterke fysieke press defense zorgt voor een aantal snelle scores van Eva, Aiyana en Maaike, waardoor BAL uitloopt tot 25-15. Met een time-out zet de coach van Landstede zijn team weer op scherp: de sterke zone van Landstede belemmert het scoren van BAL terwijl de dames van Landstede wel scoren. Een 7-0 run brengt de stand op 25-22. Coach Vincent pakt een time-out en Nowa schiet BAL naar 28-22. Maar alle dames van Landstede kunnen scoren. Er volgt weer een run van 11-0 voor de gasten. Met onder andere een goed uitgespeelde set-play die leidt tot een open lay-up en een steal die leidt tot een 3-tje kijkt BAL opeens tegen een 28-33 achterstand aan.

BAL laat vechtlust zien met offensive rebounds van Esra en Marijn en een moeilijke 3-punter van Phileine, We gaan de rust in met 32-33.

In het 3e kwart wordt het publiek rumoeriger: trommels, roepende ouders (soms lijkt het alsof Zwolle thuis speelt), maar op het veld beginnen beide teams slordig. Drives worden afgestopt, schoten vallen niet, er wordt alleen gescoord uit vrije worpen. Na een paar minuten in het kwart is de score dan ook pas 35-37. Dan beginnen de schoten te vallen: een 3-tje van Eva wordt beantwoord met een drietje van Zwolle, een scherpe backdoor van Aiyana leidt tot een and-1, maar Landstede blijft een minieme voorsprong houden (38-40). Beide teams komen in de foutenlast en veel scores komen uit vrije worpen. Inside lukt het iets beter (Landstede staat even man-t-man); waardoor Marijn en Nowa kunnen scoren. Helaas geeft BAL ook veel weg. Einde Q3: 44-46.

Het vierde kwart moet het verschil brengen en BAL heeft de opdracht begrepen. De defense begint sterk, jammer genoeg is het afmaken minder sterk (vrije lay-up gemist). De 3-punters gaan beter: Nowa schiet er twee op rij, en Marijn volgt het voorbeeld. We gaan naar 53-46. Uiteindelijk worden er 10 drietjes geraakt door BAL tegen 6 van Landstede.

Defensief maakt BAL het verschil. Een steal van Esra wordt een makkelijke score: 55-46. Een snelle score van Landstede maakt wel duidelijk dat de intensiteit niet mag verslappen. Een goede base-line drive van Donna wordt helaas geen score en BAL geeft teveel ruimte aan de lange rebounders van Landstede waardoor het verschil weer terugloopt naar 55-53. BAL kan niet uitlopen, en de foutenlast aan beide kanten loopt op.

Maar na een 3-tje van Eva (62-57) en de 5e fout van een van de spelers van Landstede wordt het niet meer spannend. De coach van Landstede krijgt nog een Technische fout na (te) veel protesteren, maar Landstede kan het niet meer inhalen: eindscore 70-60. BAL gaat naar de halve finale!

Topscorers: Nowa (15, 4x3); Eva (13, 2x3) en Maaike en Aiyana met 12 punten.

Vandaag een kort gesprekje met Nowa Offringa. Nowa komt uit Rijen in de buurt van Tilburg. Ze begon met basketballen bij basketbalvereniging Migliore. Bij een open training in Breda leerde ze Jorrick Creyghton kennen en toen werd het lijntje naar de Basketbal Academie Limburg al snel gelegd.

Nowa zit op de Philips van Horne en doet dit jaar eindexamen Havo.

Niet alleen was ze topscoorder met 15 punten ook maakte ze 2 driepunters op een belangrijk moment in de wedstrijd. Ze vindt dat het hele team goed in de wedstrijd zat en allemaal in de juiste vibe kwamen om deze overwinning mogelijk te maken.

Voor de foto's van deze wedstrijd, kijk op https://www.flickr.com/photos/162501188@N03/albums

Nowa Offringa

Phileine Kneepkens