15 May 2024 / Milhan Charles geselecteerd voor U20 Frankrijk

Radenko Varagic interim-bondscoach

Radenko Varagic, hoofdcoach van Basketbal Academie Limburg, is door de Nederlandse Basketball Bond aangesteld als interim-coach van het nationale mannenteam.

Radenko zal in november met het Nederlandse team twee WK-kwalificatiewedstrijden spelen. Op 11 november wordt er in het Topsportcentrum Almere gespeeld tegen Oekraïne en op 14 november wordt er uit gespeeld tegen Spanje.

Namens de NBB zegt Algemeen Directeur Maarten Hoffer blij te zijn ‘dat met Radenko Varagic een ervaren coach en iemand die talenten beter kan maken voor de komende twee windows aan het roer staat’.

Jeroen van Veen, voorzitter van Basketbal Academie Limburg: “In 2013 hebben wij de kans van de NBB gekregen om invulling te geven aan het RTC regio Zuid-Oost Nederland. In een convenant met de Provincie, de NBB en de gemeente Weert hebben we de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de jeugd en dat heeft geresulteerd in meerdere jeugdkampioenschappen, het winnen van de nationale beker in 2021, toetreden van de vrouwen tot de Women’s Basketball League en een tiental spelers met een BAL-verleden dat inmiddels in de BNXT League actief is. We zijn trots dat naast assistent-coach Koen van Gerwen ook Radenko voor de komende twee windows als hoofdcoach van het Nederlands mannenteam is gevraagd. Wij faciliteren dit graag. Het past ook goed in onze visie van talentontwikkeling.”

Radenko Varagic zelf voelt zich vereerd met de aanstelling: “Sinds vorig jaar ben ik officieel Nederlander. Ik ben er trots op dat de NBB mij gevraagd heeft om de komende twee windows bondscoach te worden. In overleg met de bond zullen we het team in de volgende twee vensters verjongen, met als doel nieuwe namen te krijgen voor de volgende kwalificatietoernooien. Hoewel de kans op plaatsing voor het WK zeer klein is, zijn de windows heel belangrijk als voorbereiding voor de EK-kwalificatiewindows die daarna volgen. Ik ga mijn best doen om de Orange Lions te helpen met mijn kennis en ervaring. Ik hoop dat we met teamwork, een serieuze aanpak en toewijding kunnen beginnen met het bouwen van een pad waardoor het Nederlandse basketbal herkenbaar en representatief wordt in het internationale basketbal.”